Tor of VPN verbinding, welke is beter?

Home » Blog » Tor of VPN verbinding, welke is beter?
Blog No Comments

Een VPN service is de manier om alle verkeer tussen een gebruiker en het internet te versleutelen. Door een beveiligde tunnel word een IP-adres afgeschermd voor de buitenwereld. Overheidsinstanties werken met 256-bit versleuteling dit is één van de krachtigste encryptie-standaarden.

Zelfs met de allerbeste VPN instellingen, en dienstverlening is er geen garantie op 100% veiligheid, en kunnen er door datalekken ongecodeerde gegevens worden verzonden via DNS- en IP -lekken. Dit is uiterst dramatisch want door een lek kunnen je wachtwoorden worden gestolen. De invloed van dit soort lekkages bij het gebruik van een VPN zijn soms niet te overzien.

Welkom Tor

De Tor browser is een programma die gemaakt is om de gebruikersanonimiteit te beschermen, dit werkt anders dan bij VPN technologie, en versleuteld ook geen data. De naam Tor is afkomstig van het woord ‘The Onion Router,’ een geoptimaliseerde browser die gebruikersdata via een  meerdere anonieme servers verstuurd. Mede hierdoor wordt het aanzienlijk lastig om de identiteit van de gebruiker vast te stellen.

Gebruikers vragen zich af hoe effectief Tor is, een goed punt om mee te beginnen is om je er bewust van te zijn dat het oorspronkelijk uit een laboratorium van de Amerikaanse inlichtingendiensten afkomstig is – door de nodige behoefte aan veilige online communicatie destijds.

Het werd geopenbaard onder een gratis licentie. Dit bood de oplossing voor verschillende doelen, waaronder dat de Amerikaanse overheid zonder het onthullen van hun IP adres buitenlandse websites konden bezoeken. Het werd ook gebruikt voor diverse schandelijke doelen, en Tor heeft een naamsbekendheid als het portaal voor toegang tot het ‘dark web,’ gekregen. Het darkweb is een plek waar de meest duisterste kant van het internet zich bevindt en waar alle illegale internetactiviteiten bijeen komen, een plek die voor de standaardzoekmachine lastig te bereiken is.

VPN of Tor: Welke van de twee is beter?

Tor is wel dergelijk een krachtige tool, toch kun je op de homepage de disclaimer lezen, waarin duidelijk word aangegeven dat Tor de gebruiker niet volledig anoniem beschermt. Dit komt mede door de ‘exit-node’ en zoals we weten kunnen nodes gehackt worden en kan de exit-node gemonitord worden door de eigenaar en daarbij de gebruikersdata ontmaskeren.We begrijpen nu dat zowel een VPN als Tor browser geen garantie geven op 100% veiligheid en zijn we daarbij aangekomen tot de leidende vraag of het gebruik in combinatie een dubbele  beveiliging geven. Er zijn zeker argumenten op de vraag of Tor en VPN tegelijkertijd zou moeten worden gebruikt, en bovendien is er onenigheid over hoe dit het beste kan worden uitgevoerd.